دنیا و آخرت میخواهی، نماز شب بخوان
مرحوم قاضى به علاّمه طباطبائى گفتند: «اى فرزند، دنیا میخواهی نماز شب بخوان، آخرت میخواهی، نماز شب بخوان»
علاّمه طباطبائى رحمهالله علیه میفرماید: چون به نجف اشرف براى تحصیل مشرّف شدم، از نقطهنظر قرابت و خویشاوندى و رحمیّت، گاهگاهى به محضر مرحوم قاضى شرفیاب میشدم، تا یک روز درِ مدرسهاى ایستاده بودم که مرحوم قاضى از آنجا عبور میکردند، چون به من رسیدند دستِ خود را روى شانه من گذاردند و گفتند: «اى فرزند، دنیا میخواهی نماز شب بخوان، آخرت میخواهی نماز شب بخوان»
اخلاق خوش با نماز شب
امام صادق (علیهالسلام) میفرماید: «صلاة اللیل تحسن الخلق»؛ نماز شب، انسان را خوش اخلاق میکند. (ثواب الاعمال، ص 70)
درمان بیماریها با نماز شب
رسول خدا (صلی الله علیه و آله) میفرماید: «علیکم بصلاة اللیل فإنّها سنّة نبیکم و دأب الصالحین قبلکم و مطردة الداء عن اجسادکم»؛ بر شما باد به اقامه نماز شب، که آن سنّت پیامبر شماست و شیوه صالحان پیش از شما و دور کننده درد و بیماری از جسمهایتان. (میزان الحکمه، حدیث 10758)
سلامتی، تندرستی و راحتی بدن با نماز شب
حضرت علی (علیهالسلام) میفرماید: «قیام اللیل مصحّة للبدن»؛ بیداری شب باعث سلامتی بدن است. (میزان الحکمه، حدیث 10760)
و رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) میفرماید: «صلاة اللیل... راحة الابدان»؛ نماز شب، سبب آرامش بدن میشود. (بحارالانوار، ج 87، ص 162)
طولانی شدن عمر با نماز شب
امام رضا (علیهالسلام) میفرماید: «بر شما باد به نماز شب، هیچ بندهای نیست که آخر شب بیدار شود و هشت رکعت نماز شب و دو رکعت نماز شفع و یک رکعت نماز وتر بخواند و در قنوت آن، هفتاد بار استغفار کند، مگر اینکه خداوند او را از عذاب قبر و آتش پناه داده و عمر او را طولانی کرده و به زندگی او گشایش میدهد». (بحارالانوار، ج 87، ص 161)
خوشبویی بدن با نماز شب
در این باب امام صادق (علیهالسلام) میفرماید: «صلوة الیل تطیب الریح»؛ نماز شب، انسان را خوشبو میکند. (ثواب الاعمال، ص 70)
روشنی چشم با نماز شب
امام صادق (علیهالسلام) میفرماید: «صلاة الیل... تجلو البصرا»؛ نماز شب، دید انسان را نورانی میسازد. (ثواب الاعمال، ص 70)
نورانیت و زیبایی چهره با نماز شب
حضرت عیسی (علیهالسلام) میفرماید: «طوبی للذین یتهجدون من اللیل، اولئک الذین یرثون النور الدائم من اجل انهم قاموا فی ظلمة الیل» خوشا به حال کسانی که شب را بیدار میمانند، اینانند که نور دائم را از آن رو که در تاریکی شب به پا خاستهاند، به ارث میبرند. (میزان الحکمه، ج 10، ص 234)
رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) میفرماید: «من کثرة صلاته باالیل حسن وجهه بالنّهار»؛ هر که نماز شب زیاد بخواند، هنگام روز زیبا و خوشسیما گردد. (نهج الفصاحه، ص 580)
از امام زینالعابدین (علیهالسلام) سۆال شد: «ما بال المتهجدین باللیل من أحسن النّاس وجها؟» چرا شبزنده داران از همه مردم خوشسیماترند؟
امام فرمود: «لأنّهم خلو باللّه فکساهم اللّه من نوره»؛ چون با خداوند خلوت میکنند، خدا نیز جامهای از نور خویش بر آنان میپوشاند. (بحار، ج 87، ص 159)
امام صادق (علیهالسلام) میفرماید: «صلاة اللّیل تحسن الوجه»؛ نماز شب، صورت انسان را زیبا میکند. (ثواب الاعمال، ص 70)
در حدیثی دیگر امام صادق (علیهالسلام) میفرماید: «صلاة اللّیل تُبیض الوجه»؛ نماز شب، روی را سفید میگرداند. (میزان الحکمه، حدیث 10763)
این گونه به نظر میرسد که در این حدیث، نه تنها سفیدی چهره شبزنده داران مربوط به روز قیامت است، بلکه در دنیا نیز چهره آنها سفید و برافروخته میگردد.
بنا به آنچه که در قرآن آمده:
«یوْمَ تَبْیضُّ وُجُوهٌ وَتَسْوَدُّ وُجُوهٌ»؛ روزی بیاید که گروهی (یعنی مۆمنان) روسفید و گروهی روسیاه باشند. (آل عمران، 106)
نورانیت قلب با نماز شب
این مطلب بر هیچ کس پوشیده نیست که خواندن نماز شب و نماز یومیه، قلب را صفا و جلا داده و نوری معنوی به آن میبخشد.
پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) نیز در این مورد میفرماید: «اِنّ العبد اذا تخّلی بسیده فی جوف اللیل المظلم و ناجاه اثبت اللّه النور فی قلبه»؛ هنگامی که بندهای در نیمه شب تاریک خلوت کرده و با خداوند مناجات میکند، خدا قلب او را نورانی خواهد ساخت. (میزان الحکمه، ج 5، ص 419)
ادای دَین با نماز شب
امام صادق (علیهالسلام) میفرماید: «صلاة اللّیل... تقضی الدین»؛ نماز شب مایه ادا شدن قرضها است. (ثواب الاعمال، ص 70)
جلوگیری از کارهای زشت و ناپسند با نماز شب
رسول خدا (صلی الله علیه و آله) میفرماید: «فإن صلاة اللّیل منهاة عن الإثم»؛ نماز شب، انسان را از گناه باز میدارد. (میزان الحکم، حدیث 10757)
رفع مشکلات و گرفتاریها با نماز شب
رسول خدا (صلی الله علیه و آله) میفرماید: «ای مردم؛ هیچ کس از شما نیست، مگر اینکه مشکلات و گرفتاریها، همچون کمربندی او را محاصره کرده است. پس زمانی که دو سوم از شب گذشته و یک سوم باقی ماند، مَلَکی بر او وارد میشود و به او میگوید: برخیز و ذکر خدا بگو که صبح نزدیک است. پس چنانچه او حرکت کند و ذکر خدا را بگوید، یک گره از گرفتاریهایش گشوده میشود و اگر او بلند شود و وضو بگیرد و داخل نماز شود، همه مشکلات و گرفتاریهای او برطرف میشود. پس صبح میکند، در حالی که همچون مردمک چشم (روشن و پاکیزه) گردیده است». (بحار، ج 82، ص 223)
نجات از عذاب دنیا با نماز شب
امیرالمۆمنین حضرت علی (علیهالسلام) میفرماید: «آنگاه که خداوند میبیند قومی در گناهان زیادهروی کردند و در میان آنان، سه نفر از مۆمنین هستند؛ خداوند به آنان میفرماید: ای بندگان گناهکارم؛ اگر در میان شما نبودند آنان که به خاطر من با هم دوستی میکنند و با نماز خواندشان زمین من و مسجدهای مرا آباد میکنند، و شبها موقع سحر از ترس من استغفار مینمایند، عذابم را بر شما نازل میکردم، و از آن باکی نمیداشتم».(بحار، ج 87، ص 140)
نماز شب سلاحی در مقابل دشمنان
رسول خدا محمّد مصطفی (صلی الله علیه و آله) میفرماید: «صلاة اللّیل سلاح علی الاعداء»؛ نماز شب، سلاحی در مقابل دشمنان است. (70 . بحار، ج 87، ص 161)
مباهات پروردگار به نماز شبخوان
خداوند عالم در چند مورد به بنده خود مباهات و افتخار میکند:
افتخار همراهی صفوف فرشتگان با نماز شبخوان
رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود: «به بندهای که نماز شب نصیب او شده، هنگامی که برای خداوند بیدار شود و وضو بگیرد (وضوی کامل)، و با نیت خالص و قلب سالم و بدن خاشع و چشم گریان برای خدا نماز بخواند، خداوند پشت سر او نُه صف از فرشتگان را به صف میکند، که جز خدا کسی نمیتواند آنها را شمارش کند که یک طرف هر صف در مشرق و طرف دیگر در مغرب است، هنگامی که او نماز را تمام کند، خدا به تعداد آن فرشتگان برای او درجه و ثواب مینویسد». (میزان الحکمه، ج 5، ص 423)
محو گناه با نماز شب
خداوند میفرماید: «وَأَقِمِ الصَّلاَةَ طَرَفَی النَّهَارِ وَ زُلَفاً مِنَ اللَّیلِ إِنَّ الْحَسَنَاتِ یذْهِبْنَ السَّیئاتِ ذلِک ذِکرَی لِلذَّاکرِینَ»؛ نماز بگذار در آغاز و انجام روز و ساعاتی از شب؛ زیرا نیکیها، بدیها را از میان میبرند. این تذکری است برای آنها که اهل تذکرند. (هود، 114)
منبع: www.tebyan.net
- ۹۲/۰۹/۱۷